Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
24.08.2015  

Veleposlanik Benedejčič predal poverilna pisma generalnemu sekretarju OVSE

Dunaj, 24. avgusta 2015 – Veleposlanik Andrej Benedejčič je danes predal poverilna pisma generalnemu sekretarju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), Lambertu Zannierju. V okviru srečanja je prišlo tudi do vljudnostnega pogovora, v katerem sta se sogovornika dotaknila več tem vezanih na sodelovanje Slovenije in OVSE, kot tudi trenutnega položaja in izzivov v evro-atlantski regiji.

 Vir: OSCE

Veleposlanik Benedejčič je poudaril pomen, ki ga Slovenija pripisuje OVSE, ki je bila prva mednarodna organizacija, v katero je leta 1992 vstopila kot suverena država, in ki ji je leta 2005 tudi predsedovala.  Tako kot v času slovenskega predsedovanja je tudi zdaj zaradi bolj napetih odnosov na celini izpostavljena vloga OVSE kot prostora za dialog med Zahodom in Vzhodom ter kot zanesljivega sistema zagotavljanja varnosti v Evropi.

Veleposlanik je še posebej pozdravil napore OVSE pri reševanju ukrajinske krize in zagotovil nadaljnje aktivno sodelovanje slovenske strani v Posebni opazovalni misiji v Ukrajini.  Prav tako se je zavzel za ustrezno pozornost Zahodnemu Balkanu, kjer je še vedno pomembna pomoč OVSE pri izvajanju reformnih ukrepov. Izrazil je tudi polno podporo naporom za obnovitev zaupanja med sodelujočimi državami OVSE, vključno z delom Panela eminentnih osebnosti.

Med srečanjem je veleposlanik Benedejčič prav tako izrazil zadovoljstvo nad bližajočim se obiskom generalnega sekretarja OVSE v Sloveniji, ki se bo 31. avgusta in 1. septembra udeležil letošnjega Blejskega strateškega foruma. V zvezi s tem mu je zaželel uspešen nastop na glavnem panelu voditeljev, kjer bo potekala razprava o novem svetovnem redu. Z generalnim sekretarjem OVSE je tudi pregledal možne teme za njegove pogovore z visokimi slovenskimi sogovorniki.